Chippen

Jaarlijks lopen in Nederland honderden katten, honden en andere huisdieren weg. Een deel van hen vindt de weg naar huis nooit meer terug. Meestal zijn ze niet herkenbaar en niet geregistreerd. Daardoor is het enorm moeilijk om hun eigenaren terug te vinden! Tatoeages zijn na verloop van tijd vaak niet meer goed te lezen en zijn bovendien niet voor alle diersoorten geschikt. Daarnaast is het tatoeëren bepaald geen pretje voor het dier. Halsbandjes en naamkokertjes kunnen relatief makkelijk worden verloren, vooral tijdens de avontuurlijke tochten die uw huisdier maakt!


Gevonden!

Tegenwoordig is er een nieuwe, unieke identificatiemethode: elektronische identificatie. Vanwege de lange naam ook wel kortweg "chippen" genoemd. Met een chip is uw huisdier altijd te herkennen, want iedere chip heeft een eigen, unieke code. De chip is kleiner dan een dubbeltje, maar voor u en uw huisdier goud waard!


Een chip, wat is dat en hoe wordt hij ingebracht?

De chip is een gesloten buisje van bio-glas, met daarin een microchip en een spoeltje dat als antenne fungeert. Klein is hij zeker: de chip is slechts 8 mm lang en heeft een doorsnede van 1,4 mm! Het bio-glas zorgt ervoor dat de chip niet wordt afgestoten en dat hij met het weefsel vergroeit. Op de microchip is de unieke code opgeslagen. Het spoeltje stuurt deze code naar het afleesapparaat. De chip wordt ter hoogte van de nek door een eenvoudige injectie onder de huid ingebracht.


Een chip aflezen

De code van de chip kan met een afleesapparaat (reader) worden afgelezen.

De chip zelf doet niets; er zit geen batterijtje in en uw huisdier zal niet eens merken dat bij of zij een chip draagt! Pas op het moment dat er een afleesapparaat bij de chip wordt gehouden, gebeurt er iets. Het afleesapparaat geeft een onschadelijk signaal af, waardoor de chip actief wordt en met de identificatiecode van het betreffende dier antwoordt. Invloeden van buitenaf hebben overigens absoluut géén effect op de chip!


Registratie

Nadat uw huisdier bij ons van een chip is voorzien, moet u een regitratieformulier invullen. Deze informatie wordt door ons doorgeven aan Petbase, een speciale databank voor chipcodes en de bijbehorende gegevens. Zodra uw gegevens bekend zijn bij Petbase krijgt u een registratiebevestiging per e-mail. Vanaf dat moment is uw dierbare vriendje altijd weer thuis te brengen!


Buitenland

Neemt u uw huisdier wel eens mee op vakantie? Geen probleem! De door ons gebruikte chip kan namelijk óók in het buitenland gelezen worden, mits 'ISO-standaard' afleesapparatuur wordt gebruikt. Aangezien de identificatiecode van de chip met de Nederlandse landencode begint ('528'), is in het buitenland meteen duidelijk dat er contact moet worden gezocht met een databank in Nederland! Als u uw hond mee wil nemen naar het buitenland moet hij gechipt zijn!


De voordelen van chippen:

· wereldwijde, unieke identificatiecode

· diervriendelijk

· vrijwel onbeperkte levensduur

· snel en eenvoudig in gebruik

· makkelijk afleesbaar met een ISO-afleesapparaat

· geschikt voor vrijwel alle diersoorten

· al op jonge leeftijd toe te passen

· fraudebestendig; de code kan niet worden veranderd

· niet ontsierend (onzichtbaar!)


De chip in het kort:

· wordt per injectie ingebracht

· bevat een unieke identificatiecode, die met de Nederlandse landencode '528' begint

· 8 mm lang en een doorsnede van 1,4 mm -, gehuld in bio-glas dat afstoting voorkomt en vergroeiing met het weefsel bevordert

· bevat geen batterij of andere energiebron

· voldoet aan de ISO-standaard

Bron: Virbac, Back Home Chip

Zoek uw chipnummer op: www.chipdatabase.net